EU: Spanje slaagt er niet in druk uit te oefenen op Algerije

Tags: Spanje, Algerije, Europese Unie,

Het lijkt erop dat de Spaanse regering zich heeft neergelegd bij de status quo in haar geschillen met de Algerijnse autoriteiten, tegen de achtergrond van het afwijkende standpunt van Madrid over de Sahrawi-kwestie, na ongeveer een jaar van het leven van de diplomatieke crisis die de Spaanse belangen in Algerije ernstig heeft geschaad, waardoor het land van de tweede plaats in 2021 naar de negende plaats onder de door Algerije bevoorrade landen in 2022 is getransformeerd, in afwachting van wat komen gaat.

De regering van Pedro Sanchez vertrouwde aanvankelijk op de Europese Unie om druk uit te oefenen op Algerije, in de hoop het probleem van de Spaanse export op te lossen, aangezien Algerije een partnerschapsovereenkomst met de Unie heeft die in september 2005 in werking is getreden.

Dit heeft de Spaanse regering ertoe gebracht alternatieve oplossingen te zoeken om de door de Algerijnse sancties getroffen Spaanse bedrijven te helpen.

Zoals op de website van de Spaanse krant « The Periodico » op internet staat, wil de Spaanse regering onder meer de mogelijkheid bestuderen om in samenwerking met de Europese Unie een steunpakket te verstrekken aan Spaanse bedrijven die door het verlies van de Algerijnse markt worden getroffen, teneinde de gevolgen van de daling van de Spaanse export naar Algerije, die 84 procent bedroeg, te verzachten.

Dezelfde bron zegt dat het Spaanse Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme directe contacten heeft gelegd met de Europese Commissie om een bijstandsplan uit te voeren voor bedrijven die rechtstreeks lijden onder de gevolgen van de diplomatieke crisis tussen Madrid en Algerije als gevolg van de wijziging van het standpunt van de Spaanse regering over de kwestie van de Westelijke Sahara ter ondersteuning van het Marokkaanse makhzenregime.

Volgens de Spaanse krant « staat de Spaanse staatssecretaris van Handel in contact met de Europese Commissie om een mogelijke uitnodiging om de getroffen bedrijven te helpen, op voorwaarde dat het niet als staatssteun wordt beschouwd », op een moment dat de regering plannen voorbereidt om de markten te helpen diversifiëren voor bedrijven die meer afhankelijk waren van de verkoop in Algerije, vooral die welke een derde van hun buitenlandse activiteiten in Algerije hadden bereikt.

De regering van Madrid heeft besloten Spaanse bedrijven te helpen die door de escalerende crisis met Algerije worden getroffen, aldus de krant, nadat zij zich realiseerde dat de Europese Unie, die zij omschrijft als « verantwoordelijk » voor de handhaving van de vrijhandelsovereenkomst met Algerije met 27 landen, hiertoe momenteel niet in staat is. Behalve het verkrijgen van een toezegging van de Algerijnse partij om de crisis van de export van Spaanse bedrijven naar Algerije te bespreken, die op basis van gegevens van het ministerie van trustees geschat wordt op niet minder dan 149 gevallen.

En de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, was afgelopen juni naar Brussel gevlogen, na een missie naar de Verenigde Staten van Amerika, met een klacht tegen Algerije, in verband met het bestaan van moeilijkheden voor Spaanse bedrijven die klanten hebben in Algerije, maar deze missie was woedend van Algerijnse zijde, die de regering-Sanchez en haar minister van Buitenlandse Zaken, Albares persoonlijk, ervan beschuldigde te proberen de Europese Unie te betrekken bij een probleem tussen twee staten.

Sindsdien is de regering-Sanchez er niet in geslaagd dit probleem met Algerije op te lossen, op een moment dat belangrijke Europese landen, zoals Italië en Frankrijk, geneigd zijn hun economische betrekkingen met Algerije te consolideren, waarbij zij de gebruikelijke Europese solidariteit hebben laten varen, aangezien Rome ongekende gasovereenkomsten met Algerije heeft gesloten, voordat Parijs zich daarbij aansloot, na pendelbezoeken van hoge ambtenaren uit beide landen, in een tafereel dat Madrid, dat Europese steun in de crisis met Algerije verwachtte, deed opschrikken.

Bron

Spanje #Algerije #Europesean_Unie

Be the first to comment on "EU: Spanje slaagt er niet in druk uit te oefenen op Algerije"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*