Het bestand tussen Iran en Arabië en de positie van de VS op het wereldtoneel

Tags : Iran, Saudi-Arabië, VS, China, Rusland, Jemen, Libanon, Israël,

Wat betekent de wapenstilstand tussen Iran en Saoedi-Arabië voor de positie van Washington op het wereldtoneel?

Terwijl China een zegeronde maakt over het bemiddelen van een deal tussen Iran en Saoedi-Arabië, uiten sommigen hun bezorgdheid over de invloed van Washington op het wereldtoneel.

Terwijl sommige wereldleiders het herstel van de banden tussen aloude vijanden Iran en Saoedi-Arabië toejuichten , groeide de vrees in Washington dat de deal het einde zou betekenen van de vooraanstaande positie van de Verenigde Staten in de regio en daarbuiten .

China’s topdiplomaat, Wang Yi, noemde het een « overwinning voor dialoog » en VN-secretaris-generaal António Guterres vierde de aankondiging en sprak zijn waardering uit voor China voor het bemiddelen bij de deal. De VS zeiden ondertussen via een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad dat de succesvolle overeenkomst van China een afspiegeling leek van de mislukte onderhandelingen die het Witte Huis in 2021 met beide landen voerde.

Aaron David Miller, die 25 jaar lang beleidsadviseur voor het Midden-Oosten was bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat het « echt verbluffend » was dat de Saoedi’s een deal hadden gesloten met de Chinezen en de Iraniërs.

« Ik denk dat het aantoont dat de invloed en geloofwaardigheid van de VS in die regio is afgenomen en dat er een nieuw soort internationale regionale afstemming plaatsvindt, die zowel Rusland als China sterker heeft gemaakt en nieuwe invloed en status heeft gegeven », zei Miller, die nu een senior fellow bij de Carnegie Endowment for International Peace.

Teheran krijgt te maken met internationale kritiek vanwege het leveren van wapens aan Rusland om de invasie van Oekraïne te ondersteunen, de voortdurende inspanningen om uranium te verrijken waardoor het een kernwapen kan ontwikkelen , het straffen van de bevolking voor deelname aan antiregeringsprotesten en het escaleren van spanningen met Israël . Dit zijn allemaal items die de VS op het wereldtoneel heeft verheven als een aanklacht tegen de Iraanse regering.

De overeenkomst werd aangekondigd maanden nadat president Joe Biden Saoedi-Arabië bezocht , slechts enkele weken voor de tussentijdse verkiezingen in de VS, om aan te dringen dat het zou helpen de gasprijzen laag te houden. In plaats daarvan kwam Riyadh tot overeenstemming over een afzonderlijke deal met Rusland en andere olieproducerende staten om de productie te verlagen . De regering-Biden zag het als een steek in de rug en beloofde dat de Saoedi’s met « gevolgen  » te maken zouden krijgen.

Maar het lijkt erop dat de Saoedi’s zich kwetsbaar voelden, zei Miller. « Als je afhankelijk bent van een grote macht, probeer je je aan te sluiten bij een andere om deals te sluiten met je tegenstanders », merkte hij op.

China’s ‘overwinningsronde’

Terwijl sommige beleidsanalisten en voormalige functionarissen zeiden dat de door China bemiddelde deal leek te duiden op een krimpende rol van de VS op het wereldtoneel, zeiden anderen dat Washington nooit de kans heeft gehad om te bemiddelen in een dergelijke overeenkomst omdat het geen dialoog met Iran heeft. De VS heeft geen relatie met Teheran , waardoor het buitenspel wordt gezet bij onderhandelingen en gesprekken.

China zal ongetwijfeld een ‘overwinningsronde’ maken, tot grote ergernis van de VS, zei Jonathan Lord, de directeur van het Center for New American Security’s Middle East Security Program, ondanks het feit dat Saoedi’s en Iraniërs een deal voor een tijdje.

« China gaat duidelijk hun rol op het internationale toneel als arbiter en onderhandelaar tussen naties uitbazuinen », zei hij, « maar het was heel duidelijk dat zowel de Iraniërs als de Saoedi’s jarenlang zowel de intentie als de inspanning hadden om dit te bereiken. plaats. »

Dat China deze overeenkomst tot stand heeft gebracht, is niet noodzakelijkerwijs een bedreiging voor de VS, zei Thomas Countryman, die tijdens de regering-Obama diende als assistent-staatssecretaris voor internationale veiligheid en non-proliferatie. Omdat China economische en diplomatieke banden heeft met Riyadh en Teheran, zou het logisch zijn dat ze in het reine kunnen komen met de twee naties.

« Wat mij zorgen baart, is dat in het huidige klimaat in Washington alles wat China doet, zal worden gezien als een teken van verraderlijke bedoelingen en een demonstratie dat China probeert de wereld te domineren », zei Countryman. « Feit is dat alleen iemand als China deze toenadering had kunnen bemiddelen. »

Terwijl het zeker de internationale achting zal genieten, dient Peking ook zijn binnenlandse belangen.

China zal deze kans waarschijnlijk aangrijpen om zijn energiezekerheid te versterken door middel van een versterkte relatie met de twee olieproducerende landen. Beijing is voor olie afhankelijk van Iran en Saoedi-Arabië, terwijl de VS en Europa elders energiegaranties hebben gezocht, zegt Brian Katulis, de vice-president van het beleid van het Middle East Institute.

« Het is niet alleen symboliek, » zei hij. « Het is voor (China) heel belangrijk om toegang te hebben tot die energiebronnen. »

Een vrede om verdediging op te bouwen

Iran en Saoedi-Arabië hebben ook veel te winnen. De twee oude rivalen in het Midden-Oosten hebben een proxy-oorlog uitgevochten in Jemen via de aan Iran gebonden Houthi-rebellen en de op Saoedi-Arabië afgestemde regering die ook steun heeft gekregen van de Amerikaanse regering. De gevolmachtigden van de twee landen staan ​​elders in de regio op gespannen voet, onder meer in Libanon en Irak.

Soennitisch Saoedi-Arabië en sjiitisch Iran zullen door het akkoord mogelijk minder spanningen zien, zeiden experts. Velen hoopten dat het geweld in Jemen zou verminderen en zou leiden tot minder ruzies tussen de twee landen.

Ongetwijfeld zien de Saoedi’s de deal als een middel om te proberen het vermogen van Iran om Iran te bedreigen te verminderen, of « op zijn minst enkele van de Iraanse prikkels om problemen te veroorzaken te beperken », zei Dennis Ross, een voormalig gezant voor het Midden-Oosten die voor zowel de Republikeinse en democratische administraties.

Ross zei dat hij niet dacht dat de deal iets zou veranderen in termen van de fundamentele relatie tussen de twee landen. Een herstel van de diplomatieke banden tussen de twee naties « weerspiegelt een wederzijds belang, maar het is binnen een relatie van diep wantrouwen », zei hij.

Hoewel er waarschijnlijk minder conflicten zullen zijn, wordt van de twee landen verwacht dat ze de deëscalerende spanningen gebruiken om hun eigen verdediging op te bouwen. Lord zei dat Saoedi-Arabië ijverig had gewerkt om hun militaire capaciteit op te bouwen om zichzelf te verdedigen tegen de soorten aanvallen waartoe Iran in staat is. In zijn voortdurende dialoog met de VS over het normaliseren van de betrekkingen met Israël en andere kwesties, wekte Riyadh zelfs de verwachtingen om zijn nucleaire capaciteiten op te bouwen om die van Iran te weerspiegelen.

Maar het hebben van een overeenkomst met Iran zou Riyadh misschien dekking kunnen geven om de inspanningen van de VS om de banden tussen de Saoedi’s en Israël te normaliseren voort te zetten zonder een « fysieke reactie » van Iran.

« Ik denk dat dit misschien het risico afkoopt, mogelijk een beetje, en hen een beetje meer speelruimte geeft om stilletjes grotere kansen met Israël (de VS en andere regionale partners) te verkennen », zei Lord.

Hoewel Israël misschien behulpzaam is voor de positie van de Saoedi’s, zal het waarschijnlijk niet erg gelukkig zijn. Iran wordt lange tijd beschouwd als een bijzonder onwankelbare aartsvijand van Israël en heeft hard gewerkt om de betrekkingen met de koninkrijken in de Arabische Golf te normaliseren, met name door de Abraham-akkoorden van 2020.

Naftali Bennett, de voormalige premier van Israël, bekritiseerde de Saudi-Iraanse deal en legde de schuld bij de regering van premier Benjamin Netanyahu. Hij zei dat het een « gevaarlijke ontwikkeling » was voor Israël, aangezien het land een bolwerk tegen Iran probeert te bouwen.

« Dit is een fatale klap voor de poging om een ​​regionale coalitie tegen Iran op te bouwen », zei hij.

Bron

#Iran #Saudi-Arabië #China #Rusland #Jemen #Libanon #Israël #VS

Be the first to comment on "Het bestand tussen Iran en Arabië en de positie van de VS op het wereldtoneel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*