Herstel het imago dankzij « klassieke » lobby’s

Het is geen geheim: Brussel is de hoofdstad van de lobby’s. En Marokko heeft, net als andere landen, gebruik gemaakt van de diensten van PR-bureaus om zijn imago te beheren. Het bureau G+ Europe, dat nu Portland Communications heet, werd in 2013 ingehuurd, volgens een brief van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die werd onthuld in een lek van documenten genaamd Maroc Leaks. Portland Communications heeft niet gereageerd op onze vragen over de aard van het contract.

Hill & Knowlton, een ander bekend bedrijf, werkte in 2015-2016 ook voor Marokko, voor een missie die erin bestond « de band en een beter imago met de Europese en Belgische instellingen te herstellen », in het kader van de terroristische aanslagen die het land raken, bevestigt een lid van het bureau. “Ik begrijp dat ze sindsdien voortdurend van PR-bureau zijn veranderd. De strategisch uitvoerend directeur van Hill & Knowlton heeft een bijzondere affiniteit met Marokko ontwikkeld sinds hij een van de oprichters is van EuroMedA, een vereniging die tot doel heeft « een ruimte voor debat (voor) politieke leiders van beide kanten van de ‘Europa en Afrika » te zijn. ‘, waar Marokko ‘een centrale rol’ speelt.

Sinds 2015-2016 en het besluit van het Hof van Justitie van de Europese Unie waarin een deel van de handelsovereenkomsten tussen de EU en Marokko wordt opgezegd, « heb ik een transformatie van hun lobby gezien », meent de Belg Mahjoub Maliha, Saharaanse activist en slachtoffer van de Pegasus spyware (waarvan wordt aangenomen dat Marokko veel heeft gebruikt ). “Ze realiseerden zich dat lobbyen via traditionele lobby’s niet voldoende was om illegale overeenkomsten te verdedigen. »

https://www.lesoir.be/art/d-20230309-GY9H05?referer=%2Farchives%2Frecherche%3Fdatefilter%3Dlastyear%26sort%3Ddate%2Bdesc%26word%3DMaroc