Story Killers: de mysterieuze financiering van SADF, de Brusselse denktank van een voormalig Europarlementariër

UEen vertrekkend EP-lid, een ngo met een engelachtige naam en ondoorzichtige financiering, een staat die probeert zijn reputatie weer op te bouwen. Niet alleen Qatargate brengt deze ingrediënten samen in dezelfde cocktail. Als onderdeel van het Story Killers-onderzoek onder leiding van Forbidden Stories, trok een entiteit de aandacht van Knack en Le Soir, de Belgische partners van dit consortium. Zijn bijnaam: SADF, voor Zuid-Azië Democratisch Forum. Een vereniging zonder winstoogmerk opgericht op 3 februari 2011 in Brussel, bezield door de gezondste bedoelingen. « De non-profitorganisatie heeft als hoofddoel individuen en particuliere en openbare instellingen uit Zuid-Azië samen te brengen met individuen en particuliere en openbare instellingen uit de Europese Unie », luidt de statuten. Het “zal streven naar het bevorderen van gerechtigheid, vrede en veiligheid binnen internationale allianties. De hoogste normen van integriteit en ethiek worden als prioriteiten gesteld”.

Aan het hoofd staat een zekere Paulo Casaca (65), die van 1999 tot 2009 Europees afgevaardigde was namens Portugal. “Eind 2010 had ik geen frank meer op zak. Ik keerde als migrant terug naar België. Ik moest zelfs mijn moeder om geld vragen om te overleven. In februari 2011 werd SADF opgericht. Hierdoor kon ik leven”, legt betrokkene uit.


Op papier ziet zijn South Asia Democratic Forum er bloedserieus uit. Deze denktank heeft tal van publicaties op zijn naam staan, een wetenschappelijke raad bestaande uit 19 leden, soms afkomstig van prestigieuze universiteiten… Behalve dat de structuur eigenlijk klein is. De Raad van Ouderen die de vereniging zou moeten leiden, is sinds de gezondheidscrisis niet meer bijeengekomen (zelfs niet via video). De kantoren zijn bijna leeg. En de vereniging telt eigenlijk maar drie leden: meneer Casaca, zijn dochter, en nog een vzw onder leiding van… meneer Casaca zelf. Naast de vader/dochter tandem werkt er maar één onderzoeker (Dr. Wolf) voor deze organisatie.

Een eerste schok
« We zijn vandaag veel kleiner dan vroeger », legt Paulo Casaca uit aan onze collega uit Knack , die hem even bezocht. Het leven van de SADF stond in december 2020 op zijn kop, na de publicatie van een rapport van EU Disinfo Lab , een organisatie die jacht maakt op geavanceerde desinformatiecampagnes. De analyse toont, met ondersteunende argumenten, aan dat de SADF deel uitmaakt van een « gecoördineerd netwerk van ngo’s die Indiase belangen behartigen en Pakistan herhaaldelijk bekritiseren ». Allemaal georkestreerd door de Srivastava-groep, een obscuur Indiaas consortium dat verkeerde informatie tot een van zijn activiteiten heeft gemaakt (zie hiernaast).

Een tiental wetenschappers die tot het « bestuur » behoorden en onderzoekers besloten toen de deur van de SADF dicht te gooien. Degenen met wie Le Soirkon contact opnemen met de overtuiging « in de val gelopen te zijn » of « ondanks zichzelf te hebben gewerkt aan een pro-Indiase lobby ». Allen waren niet op de hoogte van de banden van SADF met de Srivastava-groep. Deze links liggen echter voor de hand. Het South Asia Democratic Forum was aanvankelijk gehuisvest op hetzelfde adres als de entiteiten die door de Srivastava-familie waren opgericht. De domeinnaam « sadf.eu » werd geregistreerd met een e-mailadres dat werd gebruikt om een ​​reeks andere entiteiten te registreren die verbonden zijn met de groep. Paulo Casaca verschijnt van tijd tot tijd op de nepnieuwssites die zijn opgezet door de Srivastava-groep (met name om Pakistan aan te vallen). Net als twee Italiaanse Europarlementariërs… aan wie SADF in november 2018 een reis naar Bangladesh aanbood.

Als het werk van de SADF niet de minste weerslag heeft in België, heeft het meer weerklank in India, waar het persbureau ANI – dat ervan verdacht wordt de spil te zijn van een desinformatienetwerk – er gewillig naar verwijst. We vinden meer dan 50 exemplaren van deze hier totaal onbekende denktank in de publicaties van het Indiase bureau, die vervolgens worden doorgegeven door de lokale media.

« Ik heb connecties, maar ik maak geen deel uit van een netwerk », bestrijdt Paulo Casaca. “En ik ben noch tegen Pakistan, noch tegen welk land dan ook. Hij ontkent niet dat India een « belangrijke partner » voor hem is. En dat hij profiteerde van de hulp van de familie Srivastava tijdens de oprichting van zijn vzw. “Ik had de steun van mevrouw Pramila Srivastava, ja. Zij was daar. Ze gaf me haar zegen. Ze heeft ons veel steun gegeven. Gerenommeerde algemene ondersteuning. Ik denk dat ze een van de belangrijke mensen was die ons in staat stelden om de bijdragen van verschillende bedrijven te verkrijgen voor de lancering van onze organisatie ”, vervolgt het voormalige Europarlementariër.

Miljoenen vielen uit de lucht
Financiering, laten we erover praten. Knack en avondeen kopie van de rekeningen van de VZW hebben kunnen bemachtigen. En de microstructuur levert eigenlijk behoorlijk wat geld op. Van 2011 tot 2022 kwamen er bijna 2,4 miljoen in de schatkist van de denktank, voornamelijk in de vorm van donaties en subsidies. De details van alle donoren zijn niet bekend, maar sommige zijn geïdentificeerd. Een Luxemburgse VZW genaamd European Foundation for International Development bijvoorbeeld, en het Engelse Euro Corporation Ltd. Twee entiteiten waarvan de echte begunstigden niet kunnen worden gevonden, maar die gemeen hebben dat ze dezelfde Indiase ondernemer onder hun bestuurders hebben (die niet op onze verzoeken hebben gereageerd). Onder de financieringsbronnen verschijnen ook Transworld Partners Ltd en Procaddsoft Limited, twee bedrijven die in Hong Kong lijken te zijn gevestigd. Ook zou de NAVO iets meer dan 14.000 euro hebben betaald aan SADF. De organisatie heeft niet gereageerd op onze verzoeken om uitleg.

“Wij zijn onafhankelijk. Er is geen directe financiering van de Srivastava-groep”, verzekert Paulo Casaca. Maar wie verschuilt zich dan achter deze obscure bedrijven die de activiteiten van het Forum sponsoren? Mysterie. De heer Casaca weigert op dit punt gedetailleerde uitleg te geven. En het is niet omdat ik hem die vraag al vaak heb gesteld. Hij beweert de begunstigden van de bovengenoemde entiteiten « niet te kennen ». Het enige element dat we uit hem zullen weten te halen: “Ik weet zeker dat er connecties zijn met India. Het is mijn gevoel. Maar ik kan ze niet kwantificeren. »

https://www.lesoir.be/496897/article/2023-02-23/story-killers-le-mysterieux-financement-de-sadf-le-think-tank-bruxellois-dun-ex