Marokko: hoe Parijs besloot om « de nagels door te snijden » van het regime

Tags : Marokko, Frankrijk, Emmanuel Macron, Pegasus, spionage, Qatargate, corruptie,

Het Marokkaanse Makhzen regime bestaat vandaag de dag binnen het bereik van de Franse media, zowel publiek als privé, waar de discussie zich sinds het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw richt op de Sahrawi-kwestie op een manier die de rechten van het Sahrawi-volk in hun zoektocht naar zelfbeschikking dient, wat het Marokkaanse regime en zijn media-armen zeer ontstemd heeft.

De laatste aflevering in deze reeks, die enkele weken geleden begon, werd vertegenwoordigd door de Franse zender « France 24 », die in zijn Spaanse versie een programma uitzond met de titel « Hoe is het conflict in de Westelijke Sahara begonnen? », waarin de strijd van het Sahrawi-volk om zijn legitieme en onvervreemdbare rechten te verdedigen tegen het Marokkaanse Makhzen-regime werd belicht.

Het programma « France 24 », ongeacht de titels en oriëntaties, was het onderwerp van een felle aanval door de Marokkaanse media, omdat de Spaanstalige versie van de zender zei dat het een uitbreiding was van wat het beschreef als provocaties in Parijs tegen het Alawitische koninkrijk.

France 24 is een publieke zender verbonden aan het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, waardoor dit programma een dimensie heeft gekregen die verder gaat dan de mediaboodschap naar de diplomatieke ruzies die meer dan een jaar geleden tussen Rabat en Parijs uitbraken, op een manier die een ambtenaar van het makhzen-regime ertoe bracht de betrekkingen van zijn land met Frankrijk te omschrijven als « helemaal niet OK ».

Enkele dagen geleden publiceerde het Franse dagblad Le Monde de bijdrage van een groep academici, onder wie Khadija Mohsen Feynan en Jean-Pierre Sereny, die oproepen tot de oprichting van een internationaal forum over de Westelijke Sahara, die zij omschrijven als « een van de oudste dekolonisatieconflicten ter wereld », aangezien de beëindiging van de crisis een confrontatie tussen Algerije en het Marokkaanse regime zou kunnen voorkomen.

Le Monde bekritiseerde ook de Marokkaanse media en politieke elites, die deel uitmaken van het Makhzen-systeem, en die dit initiatief zagen als een uitbreiding van het Franse politieke standpunt over het Koninkrijk Marokko, dat in veel salons en media in Parijs aanvaardbaar is geworden. Dit na meer dan een jaar geleden te zijn bevoordeeld.

Eerder hadden onafhankelijke mensenrechten- en media-organisaties de Marokkaanse inlichtingendiensten beschuldigd van het bespioneren van Europese topambtenaren, waaronder de Franse president Emmanuel Macron en zijn top assistenten, met behulp van de « Pegasus » software geproduceerd door het zionistische bedrijf « NSO », in een schandaal waarbij ook het regime van Makhzen betrokken was, in het zogenaamde schandaal van de corruptie van het Europees Parlement, waarvan er leden zijn die daardoor in de gevangenis zitten, en dit zijn de beschuldigingen die de gearresteerde Italiaanse Europarlementariër, Pierre Antonio Panzieri, heeft geuit na het plegen van een misdrijf van grootschalige omkoping. Deze laatste werkte uiteindelijk samen met de Belgische justitie in ruil voor strafvermindering.

Het andere geval dat de hypothese van een ander Frans doelwit voor het Koninkrijk Marokko ondersteunt, is dat van de arrestatie van de Franse journalist van Marokkaanse oorsprong, Rachid M’barki, door ambtenaren van BFM TV, nadat hij opzettelijk de term « Marokkaanse Sahara » had gebruikt in plaats van « Westelijke Sahara », zoals uitgezonden in de Franse media, en zijn ontslag nadat hij ervan was beschuldigd de agenda van het regime van Marokko te dienen vanwege zijn positie als presentator van nieuwsberichten op de Franse zender.

Al deze gegevens tonen aan dat de Fransen een standpunt hebben ingenomen ten aanzien van het Marokkaanse regime van Makhzen, en dat dit standpunt niet willekeurig was, maar gebaseerd op feiten en bewijzen die voor de Franse staat en zijn verschillende vertakkingen voldoende rechtvaardiging vormden om de betrekkingen met Rabat te heroverwegen, in overeenstemming met de overtuiging die in Parijs is ontstaan dat het Marokkaanse regime van Makhzen geen waarde hecht aan de gevoelens van vriendschap, zoals blijkt uit het feit dat het zich plotseling in de armen van de verachtelijke zionistische entiteit heeft geworpen ten koste van zijn traditionele partner, Frankrijk.

Source

#Marokko #Frankrijk #Pegasus #Spionage #Qatargate #Corruptie